Floare albastra, floare albastra!

Cand vine vorba despre flori albastre in preferintele clientilor, credem ca ar fi bine sa le spunem ca oferta pentru aceasta culoare este una din cele mai restranse, acest fapt regasindu-se si in pretul lor, florile albastre fiind in general mai scumpe decat restul culorilor. De asemenea, multe din florile cu aceasta culoare sunt sezoniere, deci nu le gasim pe tot parcursul anului.

Exista doua mari tipuri de flori albastre: cele care au culoarea naturala si cele vopsite prin colorarea apei cu care sunt hranite sau vopsite cu spray colorat ori scufundate in solutii. Acestea din urma nu vor arata ca cele naturale oricat de bine sunt executate.

Vorbind despre cele naturale, observam de multe ori ca cele mai multe flori cunoscute ca „albastre” au de fapt nuante de mov: iris, vanda, limonium, zambile, gentiana, campanula (clopoteii), clematis, veronica, anemona, etc.

Daca dorim cu adevarat flori albastre naturale care sa fie si disponibile pe bursa din Olanda si deci relativ usor de adus in Romania putem lua in calcul urmatoarele: delphinium, miosotis (florarea de nu-ma-uita), hydrangea (hortensia), oxipetalum, muscari, centaurea (albastrea), agapanthus, eryngium (scaiul vanat).

In ceea ce privesc florile vopsite exista trandafiri, orhidee cymbidium, phalaenopsis si dendrobium, brassica, crizanteme, cale, garoafe, si in general oricarei flori si se poate da aceasta culoare obtinandu-se un efect nenatural, artificial. Aceasta tehnica este de asemenea folosita si pentru alte culori, dand posibilitatea obtinerii de combinatii intre flori si culori care in natura nu exista: de exemplu hortensia piersiciu, trandafiri negri, garoafe turcuaz.

Ne bucuram sa aflam ca si culoarea anului desemnata de Pantone pentru anul acesta este albastru pal „serenity” in combinatie cu roz pal laptos,”quartz”. Aceste doua nuante le-am folosit si noi in acest buchet folosindu-ne de albastrul pal al hortensiei combinat cu cateva flori de centaurea de un albastru mai intens.

Cand vorbim de buchete de mireasa sau nasa, daca cea care il poarta are ochi albastri, cu siguranta un buchet cu flori albastre ii va evidenta culoarea ochilor.

„Floarea albastra” are si un puternic simbol in cultura romaneasca, fiind un motiv romantic in poezia cu acelasi nume de Mihai Eminescu: ” Ce frumoasa, ce nebuna, e albastra-mi dulce floare!”

Sursa foto:  Pinterest si arhiva personala